VARUKORG (0)

Lin och linne

Lin har både själ och historia. Linet är en av människans äldsta följeslagare, det finns väggmålningar som beskriver linodling för mer än 5.000 år sedan.

Lin

Lin eller det latinska namnet Linum usitatissimum, är en gröda som odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av frön för pressning till linoljan och dels som en spånadsväxt som efter rötning används för att tillverka det lingarn som används för att väva linnetyg.

Att torka linstrån är populärt och att sen använda dem som eterneller. Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissium vilket betyder "det allra mest användbara" eller "det högst nyttiga linet".

Linne

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Linne används också som benämning på sängkläder (sänglinne), hemtextilier (handdukar, badlakan, löpare, bordsdukar, servetter osv.) eller kläder som tillverkas av lin. Numera kallas många tygprodukter linne även om de inte är tillverkade i lin t.ex. sänglinne. Lin har tillverkats under mycket lång tid och produktionen är mycket arbetsintensiv.

Linne har hög vattenuppsugningsförmåga, vilket gör det särskilt lämpat till diskhanddukar, toaletthanddukar och badlakan. Vidare torkar det snabbt och känns svalt på sommaren och värmer behagligt på vintern.

Vid mangling får linnefibrerna glans vilket gör det lämpat för finare bordsdukar och linneservetter. Fibrerna i linet som används vid tillverkningen brukar vara 50 till 120 centimeter, vilket är ovanligt långa fibrer vid textilproduktion. Normalt brukar bomullsfibern eller syntfibern endast vara 4-7 cm långa. Att linet har långa fiber ger ett starkt tyg som håller längre och är tåligare mot slitage.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.